7 metode de depistare a mierii false

7 metode de depistare a mierii false
14 November, 2021
In ultimul timp a aparut pe piata din ce in ce mai multa miere contrafacuta. Castigurile mai mari in dauna calitatii produselor, imping procesatorii si comerciantii sa vanda miere “botezata”. Trebuie amintit ca cele mai falsificate sorturi de miere sunt cele mai scumpe, falsificarea avand ca scop final un venit mai mare decat in mod normal. Mierea cel mai usor de falsificat este cea de salcam, aceasta fiind si mierea cea mai cumparata. Pentru a intelege mai bine cum deosebim mierea naturala de cea falsa vom trece in revista cateva moduri de falsificare a mierii: 1.   Se amesteca glucoza, zaharuri si arome, iar rezultatul are textura vascoasa asemanatoare cu cea a mierii 2.   Miere naturala amestecata cu glucoza in afara stupului 3.   O alta modalitate este ca in timpul culesului, stupul se alimenteaza abundent cu glucoza sau fructoza. Albinele o preiau si o amesteca cu nectarul cules din natura, transformand amestecul in miere. Produsul rezultat este aproape imposibil de depistat fara analiza de laborator Probabil mai sunt si alte modalitati de falsificare a mierii, pe care nu le cunosc, dar mai important este sa cunoastem cum deosebim mierea naturala de cea falsa. Mai jos veti citi despre 1.   Testul cristalizarii Prima si cea mai raspandita modalitate este cristalizarea sau zaharisirea. Mierea naturala cristalizeaza in timp, este un process normal. Indicat este ca mierea sa fie consumata fara refluidizare(topire) 2.   Testul apei Mierea nu se dizolva imediat in apa. Turnati o lingurita de miere in apa, mierea natura se depune pe fundul paharului si se va dizolva dupa agitarea recipientului. Mierea falsa se dizolva aproape imediat, uneori fara a fi necesara amestecarea cu lingurita. 3.   Testul hartiei Luati o bucata de hartie sau un servetel si adaugati cateva picaturi de miere , mierea naturala nu umezeste servetelul imediat. Daca mierea este falsa, servetelul se va umezi sau chiar mai mult se va imbiba cu acea miere falsa 4.   Testul painii Intindeti miere de albine pe o felie de paine, dupa cateva minute aceasta va avea o textura crocanta in zonele acoperite de miere. Daca mierea este falsa, felia de paine se va umezi fara a avea o textura crocanta. 5.   Testum microundelor Adaugati 2 lingurite de miere pe o farfurioara si introduceti-o in cuptorul cu microunde 1 minut. Daca mierea este naturala, aceasta se va caramelize. Daca mierea este falsa, aceasta va face spuma 6.   Testul focului Introduceti un bat de chibrit in miere pentru ca apoi s ail aprindeti. Daca acesta se aprinde inseamna ca mierea este naturala. Daca nu se aprinde inseamna ca mierea este falsa. Mierea falsa va umezi catranul de pe batul de chibrit si va impiedica aprinderea lui 7.   Testul temperaturii Introduceti o lingurita de miere in foc. Mierea naturala se va carameliza, in timp ce miere falsa va face spuma si baloane. In concluzie, mare atentie ce miere cumparati si de la cine cumparati. 
Adăugați un comentariu