Procesul de productie al mierii de albine

14 November, 2021
In urmatorul articol voi incerca sa scriu, pe scurt, pasii procesului de productie a mierii. In cazul in care veti considera ca fiind incomplet articolul, simtiti-va liberi sa faceti completarile in comentarii. Pentru inceput vom da cateva detalii despre componenta unei familii de albine, care cupeinde: regina(matca), albine lucratoare si trantori. Albinele lucratoare sunt impartite in 2 categorii : albine culegatoare care cauta si aduc nectar, polen si apa la stup si albine doici care se ingrijesc de viata din stup(curatenie, depozitare miere si polen, cladesc faguri, ingrijesc puietul, ventileaza stupul, pazesc stupul, produc ceara).
Producerea mierii este un process format din mai multi pasi, si anume:
Pasul 1- albinele culegatoare culeg nectarul
Cand albinele lucratoare gasesc o sursa buna de nectar, ele folosesc trompele pentru a extrage nectarul din flori. Uneori este necesar ca o albina sa viziteze si 100 de flori pentru a umple in intregime gusa (gusa= spatiul de depozitare al nectarului). Cand gusa albinei se umple, aceasta se intoarce la stup.
Pasul 2- albinele culegatoare predau nectarul catre albinele doici
Ajunse inapoi la stup cu gusele pline, albinele culegatoare sunt asteptate de doici pentru a prelua nectarul. In momentul acesta incepe procesul de producere a mierii. Nectarul este mutat de la o albina la alta si enzimele schimba ph-ul nectarului. In acest stadiu amestecul de nectar si enzime are o umiditate prea ridicata pentru a fi pastrat peste iarna si necesita
Pasul 3- albinele doici ventileaza sau deshidrateaza mierea
in timp ce albinele trec nectarul de la una la alta, umiditatea este eliminate din miere dar nu suficient, astfel ca, albinele depoziteaza mierea in celule si folosesc aripile pentru a ventila mierea. Intr-un tarziu mierea ajunge la o umiditate cuprinsa intre 17 si 20% scazand de la 70%.
Pasul 4- albinele doici acopera celulele cu un capacel de ceara
Dupa ce mierea se matureaza (ajunge la umiditate 17-20%), albinele acopera celulele cu un capacel de ceara. Acest proces reprezinta garantia ca acea miere se poate pastra peste iarna fara a se strica(fermenta). O miere care prezinta o umiditate mai crescuta prezita riscul fermentarii.
Intelegand procesul anevoios de producere al mierii de albine, apreciez din ce in ce mai mult minunatele fiinte.